суботу, 31 січня 2015 р.

Героям Крут присвячується

     29 січня 2015 року у читальному залі Рожнятівської центральної бібліотеки пройшла година вшанування героїв Крут «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять». Захід організовано Рожнятівською центральною районною бібліотекою спільно зі службою у справах дітей, відділом у справах сім’ї, молоді і спорту та  відділом освіти Рожнятівської РДА.
      Щоб віддати шану пам’яті та вшанувати хвилиною мовчання всіх, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, хто спить в знаних і безіменних могилах розкиданих по рідній і чужій землі, до бібліотечної світлиці завітали учнівська молодь району – представники загальноосвітніх шкіл району сіл Нижній Струтин, Сваричів, Спас, Рівня, Цінева, а також представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, освітяни, представники громадських організацій, активісти суспільно-політичного життя краю, користувачі бібліотеки.
     Молитвою та Божим благословенням відкрив годину вшанування героїв Крут декан Рожнятівського протопресвітеріату УГКЦ о. Василь Пастух та за християнським звичаєм окропив присутніх свяченою йорданською водою.

     Увазі гостей світлиці ведучі заходу представили короткий історичний екскурс у далекий 1918 рік, коли з жорстоким ворогом у боротьбу стали юнаки, які ніколи не тримали в руках зброї – студенти Київського університету Святого Володимира та учні гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства,  їх було триста. На заході наголошувалось, що існують невидимі паралелі між історичними подіями січня 1918 року і сучасними подіями в Україні: історія Крут повторилася у Києві на Майдані, а Євромайдан називають сучасними Крутами, де студентство творило і продовжує творити історію оновленої України. Важливим доповненням до заходу був перегляд відеострічки  «29 січня. Крути…» та мультимедійної презентації «Пам’ять Крут б’є в наші серця».
     Продовженням зустрічі став флешмоб «Де єдність, там і перемога – ми виметемо ворога з порога», який провела з молоддю начальник служби у справах дітей Рожнятівської РДА Віталія Попович.
     Активно, з непідкупним патріотичним піднесенням, висловлюючи свої особисті відчуття та переживання,  долучилися до розмови про героїзм юних героїв школярі Рожнятівщини. Вірш «Молитва за Україну» з натхненням декламувала учениця 10-А класу Нижньострутинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Котурбаш Наталя, слова гордості за героїзм борців за волю і незалежність України та запевнення бути гідними послідовниками Героїв минувшини і сьогодення прозвучало у виступах учнів 10-х класів Сваричівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Калинія Тараса та Дутки Тетяна, учениці 10-А класу Кривошапко Уляни Рівнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів та студента Одеської юридичної академії Абрама Павла. Щирими і відвертими були у своїх виступах юні пластуни села Цінева  (керівник Наталія Михайлів). З завмиранням у серці слухали присутні на зустрічі виступ вокального ансамблю Спаської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Молодіжний гурт у складі учениць 10-А класу Дубровної Катерини, Лютак Валерії, Гутак Віталії, Риги Любові та Дичкевич Оксани виконав пісню «Білий ангел». Кожен учасник флешмобу долучився до виготовлення символічної мітли, яка «вимете» усіх ворогів з української землі. Прутик до прутика – і вже постала «грізна зброя» у руках маленьких патріотів. 



    З напутніми словами до учасників дійства звернулися керівник апарату Рожнятівської районної державної адміністрації Ірина Сагайдак, заступник голови районної ради Іван Депутович, начальник відділу культури РДА Ярослав Тринчук, директор територіального центру соціального захисту населення Мар’ян Бардяк, голова ГО «Рожнятів. Майдан» Володимир Тулубінський, голова ГО «Бойківський рух Рожнятівщини» Богдан Абрам.
     На завершення, всі учасники зібрання вийшли на площу Єдності Рожнятова. Запаливши лампадки, юні патріоти виклали слово «Крути» та дружно виконали Гімн України.

     Організатори зустрічі вдячні всім, хто долучився до акції вшанування пам’яті героїв. Ми впевнені, що ви будете гідними послідовниками Героїв минувшини і сьогодення.

середу, 28 січня 2015 р.

Стартував Всеукраїнський сімейний конкурс «Книга пам’яті мого роду»

     У 2015 році відзначається 70-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні. З цієї нагоди Національна бібліотека України для дітей під патронатом Міністерства культури України проводять Всеукраїнський сімейний конкурс «Книга пам’яті мого роду».
     Головною метою конкурсу є формування у підростаючого покоління високої патріотичної свідомості, виховання шанобливого ставлення до пам’яті про перемогу і ветеранів Великої вітчизняної війни, збереження та усвідомлення знань про історію свого роду, своїх предків, виховання на цій основі поваги до старших поколінь та їхнього вкладу у відстоювання незалежності України. 
     У конкурсі беруть участь діти з усіх областей України у 2-х вікових категоріях: читачі-учні 6-11 років та читачі-учні 12-16 років. Сам конкурс проводиться у двох номінаціях: сімейні книги пам’яті та відеокниги.
     Конкурс проводиться з 1 січня до 14 жовтня 2015 року у два тури: перший – з 1 січня до 9 травня на обласному рівні, другий – з 10 травня до 14 жовтня в місті Києві.
     Учасники конкурсу кожної номінації та вікової категорії разом з батьками готують книгу пам’яті свого роду, яка має бути за змістом і жанром за такими напрямами: родинні історії або розповіді про представників родини, які брали участь у Великій вітчизняній війні — на фронті, в тилу, в партизанських загонах, в підпіллі, були вивезені до Німеччини. Книга пам’яті в паперовому вигляді має бути виконана на аркушах формату А4 за допомогою різних технік, з використанням будь-яких матеріалів. Відеокнига виконується в форматі mp3, тривалістю не більше 5 хв. з використанням фотоматеріалів, спогадів.
    Далі обласні журі підбивають підсумки та визначають до 9 травня 2015 року по 3 переможці першого туру у кожній номінації та віковій категорії. Потім головне журі (м. Київ) оцінює роботи в другому турі та до 30 вересня 2015 року визначає переможців.
     Нагородження переможців конкурсу дипломами та призами відбудеться під час святкування Дня захисника України 14 жовтня у Національній бібліотеці України для дітей.