середу, 16 вересня 2015 р.

Чому читати книги корисно?

"... Книги - це двері, що виводять тебе з чотирьох стін. Вони вчать тебе, виховують, з ними ти подорожуєш, мрієш, уявляєш, проживаєш інші життя, а своє множиш у тисячі разів. А ще вони допомагають справлятися з багатьма неприємними речами - примарами, самотністю та іншою поганню.
Перевага книг в тому, що вкладені в них життя, історії, роздуми стають твоїми; закриваючи книгу, ти вже не той, яким був, відкриваючи її. Деякі сторінки написані дуже розумними людьми, і якщо ти здатний читати смиренно, терпляче і з бажанням чогось навчитися, вони ніколи тебе не розчарують. Навіть незрозуміле залишається в якійсь далекій схованці твоєї голови - на майбутнє, яке додасть йому сенс і перетворить на щось прекрасне і корисне."  
Артуро ПЕРЕС-РЕВЕРТЕ

     Ми зайняті, або ж  надзвичайно зайняті і, зазвичай, між книгою, екраном телевізора чи монітором комп'ютера не часто обираємо книгу. Однак, у людей, які читають, більші шанси побудувати успішну кар'єру, щасливу родину, вони виглядають молодшими і довше живуть. 
      Сьогодні з учнями 4-5 класів ми провели бесіду на тему «Книга корисна коли її читають». Діти поділились тим які книги вони читають - хтось любить поезію,дехто поринає в світ казки, де читаючи книгу стає казковим героєм,а інші віддають перевагу фантастиці та пригодам, в яких завжди боряться за добро в героїчному світі.


      Також підготувавшись до бесіди  учні ділились тим для чого потрібно віддавати перевагу книзі.
      Основні 10 пунктів важливості читання книги:
      1. РОЗВИВАЄ МИСЛЕННЯ. При читанні ми більше розмірковуємо, щоб зрозуміти ту чи іншу ідею твору.
      2. ЗАХИЩАЄ ВІД ХВОРОБИ АЛЬЦГЕЙМЕРА. За даними останніх досліджень, читання дійсно захищає від захворювання мозку. Коли ми читаємо, активність мозку збільшується, що позитивно позначається на його стані.
      3. ЗБІЛЬШУЄ СЛОВНИКОВИЙ ЗАПАС. Читання не лише збільшує словниковий запас, але й підвищує грамотність.
     4. ЗНИЖУЄ СТРЕС. Багатство і ритміка мови має властивість заспокоювати психіку і позбавляти організм від стресу. Особливо допомагає в цьому читання фантастики.
     5. НАДАЄ ВПЕВНЕНОСТІ. Коли в розмові ми демонструємо глибоке знання того чи іншого предмета, то мимоволі стаємо впевненішими та зібранішими.  А визнання друзями, знайомими широти наших пізнань позитивно позначається на самооцінці.
      6. ПОКРАЩУЄ СОН. Якщо систематично читати перед сном, то незабаром організм звикає, і тоді читання стає своєрідним сигналом, що передуватиме сну. Таким чином, ми не лише поліпшимо свій сон, а й вранці будемо почуватися бадьорішими.
      7.  ПОКРАЩУЄ МОЗКОВУ АКТИВНІСТЬ. При читанні ми уявляємо багато деталей: героїв твору, одяг, оточення, епохи, країни, предмети. Для розуміння твору необхідно також пам'ятати безліч речей. Саме тому читання тренує пам'ять і логіку.
     8.  ПОКРАЩУЄ КОНЦЕНТРАЦІЮ. При читанні необхідно концентруватися на змісті твору, не відволікаючись на сторонні предмети. Ця звичка дуже корисна й для будь-якої іншої діяльності. Також читання книг розвиває об'єктивність і здатність приймати зважені рішення.
     9. УПОВІЛЬНЮЄ ПРОЦЕС СТАРІННЯ. Давно доведено, що організм людини старіє швидше, коли старіє мозок. Читання змушує наш мозок постійно працювати, в результаті процес старіння уповільнюється.
     10. РОЗВИВАЄ ТВОРЧІСТЬ І КРЕАТИВ. Креативні люди можуть генерувати відразу кілька відмінних ідей. Звідки їх можна взяти? З книг. Читаючи твір, ми можемо почерпнути звідти безліч ідей, які згодом втілити в життя.
      А ще діти поділились народною мудрістю:
Книжка - маленьке віконце,
А через нього увесь світ видно.
      Зробивши висновок, ми дізнались що наші користувачі прекрасно розуміють що з книги можна й потрібно черпати знання й мудрість, вчитися добру й правдивості.
     Що книги потрібно читати щодня і не забувати, що книга – найкращий друг і порадник
   Тож крокуймо впевнено життєвими шляхами з незмінною супутницею – Її Величністю книгою!