вівторок, 29 листопада 2016 р.

Голомор – наша біль і скорбота

     26 листопада 1998 року Указом Президента України встановлено День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій, який відзначається щорічно в четверту суботу листопада. З того часу всі свідомі українці приймають активну участь в акції «Запали свічку». 
      Відзначаючи цю сумну дату в Рожнятівській бібліотеці для дітей організовано книжкову виставку «Голомор – наша біль і скорбота». Користувачі мали змогу переглянути публікації, дослідження, спогади очевидців, видання збірок архівних документів, увічнення пам'яті жертв Голодомору.
       Голодомор представлений на викладці і в художній літературі, зокрема роман Василя Барки «Жовтий князь», в якому знайшли широке відображення трагічні сторінки голодомору 1933 року та роман Уласа Самчука «Марія», де описується голодомор тридцять третього року.
Переглядаючи ці свідчення у молоді пробуджується усвідомлення трагічних подій нашої історії, співпереживання та пам'ять…Пам'ять стане запорукою того, щоб ніколи ні над ким не було скоєно геноциду, навмисного винищення людей.
        Озирнімося назад, тому що озиратися у минуле треба кожному. Людина не живе в одному часі, а у трьох часових вимірах: у минулому, сьогоденні та майбутньому. Дорога в майбутнє пролягає через минуле. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється. І коли люди не зроблять сьогодні висновків, то вони будуть ходити по колу. Отож, озиратися треба, щоб поплакати, бо це каяття. А головне – щоб зрозуміти, згадати, запалити свічу пам’яті…