пʼятницю, 28 березня 2014 р.

Тиждень дитячого читання. День четвертий: «З Шевченком у серці»

     27 березня 2014 року в світлиці центральної районної бібліотеки з нагоди 200-річчя від дня народження Т. Шевченка в рамках Тижня дитячого читання відбулось літературне свято «З Шевченком у серці». На літературні читання до бібліотечної світлиці прийшли діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, їх опікуни та піклувальники. Зустріч із шевченковим словом організувала центральна дитяча бібліотека спільно із службою у справах дітей РДА (начальник Богдан Абрам).

     Розпочалась зустріч літературною композицією про життєвий творчий шлях Т. Шевченка. Ведучі свята наголосили, що ім’я Великого Кобзаря для українського народу є уособленням непереборної волі, сили духу, пророчого таланту. Поетичний  спадок Шевченка – це чисте джерело, що живить цілі покоління, а поетові ідеали це – Україна! Мати! Воля! Правда! Істина!
     Згодом, до участі у літературному святі активно долучилися гості світлиці. З неймовірною щирістю, по-дитячому відверто юні декламатори читали безсмертні творіння Тараса Шевченка. Уривок із поеми «Сон» – «У всякого своя доля» талановито продекламував учень Ясенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Гугняк Микола, а Софійка Бегларашвілі з Брошнева-Осади виразно і вдумливо прочитала вірш «І досі сниться». Чітко виокремлювали найголовніше у прочитаних віршах Петришин Валентина (Вигодська школа І-ІІІ ступенів, «Заповіт»), Стаднік Лілія з Брошнева-Осади (уривок з поеми «Наймичка»), Василинюк Вікторія (учениця 6-го класу Ясенської ЗОШ І-ІІІ ст., «Думка») та Сагайдак Наталія – дев’ятикласниця з села Ясень, у її виконанні гості свята почули вірш Шевченка «Доля». 
     Особливого позитиву до свята додали зовсім юні учасники шевченківських читань. Сопель Віталія, яка навчається у 2-му класі Брошнів-Осадської  школи з непідкупною простотою і щирістю продекламувала вірш «Зацвіла в долині червона калина», не менш талановито декламували вірші Шевченка Люшик Степан «І досі сниться» та Лаврентів Олександр з Ясеня – який прочитав прозовий твір про дитинство Тараса Шевченка. Добре постарався і третьокласник Сашко Білик з Рожнятова, він виконав вірш «Садок вишневий коло хати». 
     Виразно і емоційно завершила свято найменша учасниця літературної зустрічі Розочка Федоткіна. Хоча вона ще зовсім маленька, ходить у дитячий садочок у селі Ріпне – вірш «Молитва» у її виконанні викликав у присутніх щирі сльози і розчулення.
     В цей день не мовчали і опікуни маленьких читців. «Заповіт» у перекладі на польську мову з глибоким внутрішнім розумінням безсмертного Шевченкового слова майстерно продекламувала Лідія Василівна Гладенька, яка опікується Софійкою Бегларашвілі. І дорослі, і малі також взяли активну участь у літературній вікторині по творчості Шевченка, спільними силами розв’язували кросворд «Згадай Шевченкову строфу».
     Учасники літературної зустрічі «З Шевченком у серці» з приємністю вдихали у себе снагу невмирущої Кобзаревої поезії. Під час спілкування у світлиці переконливо звучали слова, що спадщина Тараса Шевченка тішить душу, зігріває серце, заставляє замислитись над нелегкою людською долею.
   На завершення дійства всі юні учасники шевченківських читань отримали подяки за участь у Тижні дитячого читання та пам’ятні книжкові закладки «Читаємо Шевченка разом».

Немає коментарів:

Дописати коментар