середу, 28 березня 2018 р.

Презентація книги «Рожнятівщина в легендах та переказах» і відкриття виставки творчих робіт учнів Перегінської ДШМ

     27 березня 2018 року у світлиці Рожнятівської центральної районної бібліотеки в рамках Тижня дитячого читання відбулися презентація книги «Рожнятівщина в легендах та переказах» і відкриття виставки творчих робіт, ілюстрацій до цієї книги, учнів Перегінської ДШМ (викладач Оксана Матішак).
     У 2012 році районна бібліотека видала книгу «Рожнятівщина в легендах та переказах», в якій зібрано легенди і перекази, записані у кожному населеному пункті нашого району на конкурс «Легенди рідного краю». Учасниками конкурсу були учні, студенти, працююча молодь, які зараз вже стали дорослими, а їхня пошукова робота залишилася на сторінках відредагованого і упорядкованого бібліотечними працівниками видання. У 2017 році книгу «Рожнятівщина в легендах та переказах» перевидано у рамках районної програми «Розвиток культури Рожнятівського району на 2016-2020 роки: Підтримка книговидавничої діяльності». 
    Гортаючи сторінки цієї книги, ми пізнаємо свій край в легендах та переказах, осягаємо духовні витоки нашого народу, його бачення навколишнього світу і себе в ньому. В цікавих оповідях оживають легендарний Довбуш, відважна Комарівна, графиня Брошньовська, дідич Креховецький, парубок Янко, ксьондз Крижанівський, італійський хлопець Анджело, пан Струтинський, пан Голубовський, закохані пари Петро і Анка та Чутай і Корна. Є тут розповіді про татаро-монгольських нападників, про рахманів, є смішні оповідки з гумором та іронією про те як стара жінка татарку в бочці з розсолом топила, як Василь до куми ходив, як скупий багач гроші під горіхом закопував та багато інших. Трохи моторошно читати про таємничі з’яви, дивний голос з велетенської ялиці, міфічні істоти Вітреницю з довгим волоссям, липовицьку химеру, лісових мавок, чаклунів, хвостачок, лелетів. Зі сторінок цієї книги також можна дізнатися, як треба святий день шанувати, чому люди постять у п’ятницю, чому у Брошневі немає своїх музик і ще багато цікавого. 
      Хороша ідея намалювати ілюстрації до другого видання книги «Рожнятівщина в легендах та переказах» народилася в директора Перегінської дитячої школи мистецтв Мирослава Романишина і викладачів образотворчого мистецтва. Учні Перегінської дитячої школи мистецтв втілили цю ідею в життя і представили свої творчі роботи на виставці. 
     Ініціатор такої гарної мистецької акції, директор Перегінської дитячої школи мистецтв Мирослав Ярославович Романишин зазначив, що це спільна плідна праця, яка дала позитивний результат, адже кожна дитина взяла до рук книгу «Рожнятівщина в легендах та переказах», перечитала її і відтворила цікаві образи в малюнках. Він подякував юним талантам за їхню працелюбність і наполегливість, а районній бібліотеці – за організацію виставки.
      Заслуженим авторитетом серед жителів селища Перегінське і колективів шкіл мистецтв району користується клас образотворчого мистецтва. З приходом на роботу викладача Оксани Петрівни Матішак, школа здобула багато призових місць в районних, обласних, Всеукраїнських і Міжнародних конкурсах, учні беруть активну участь у різних мистецьких заходах і фестивалях. Оксана Петрівна розповіла про різні техніки учнівських робіт: графіку, декоративну графіку, живопис, аплікацію соломкою, ліпку, а також про те, як втілювала зі своїми учнями цю тематичну мистецьку акцію.
     Учні Перегінської ДШМ Анастасія Лямінська, Леся Абрам, Софія Витвицька, Андрій Зозук, Павло Халус, Анна Альбрехт, Аліна Семкович, Анна Скрипка, Руслан Коваль, Андрій Бержавич, Ксенія Соломчак розповіли про свої творчі роботи, про те, що надихнуло їх ілюструвати саме цю легенду чи переказ, про техніки, які використовували. На виставці також представлено роботи Анни Семко, Анни Горщанік, Марії Осадчук і Діани Трембіцької, які не змогли бути присутніми. 





      Художнє оформлення та ілюстрації до першого видання книги «Рожнятівщина в легендах та переказах» вдало зробив художник районної бібліотеки Владислав Михайлів. Він представив свої творчі роботи, запропонував юним талантам відгадати по малюнку, до якої саме легенди ця ілюстрація та охоче спілкувався з дітьми біля виставки і відповідав на їхні запитання.
     Начальник відділу культури Рожнятівської РДА Володимир Феліксович Борович, директор Рожнятівської ЦБС, заслужений працівник культури України Марія Василівна Рибчак вручили грамоти і подяки директору, викладачу і учням Перегінської ДШМ. 
     Прозвучали прекрасні мелодії у неперевершеному виконанні директора Рожнятівського РНД Ігоря Тринчука і викладача Брошнів-Осадської ДШМ ім. Володимира Івасюка Олександра Левицького.
     Своїми думками і враженнями поділився член Національних спілок письменників, журналістів та краєзнавців України, лауреат багатьох премій, керівник літературного об’єднання «Горгани», голова Рожнятівського районного об’єднання  Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Любомир Львович Михайлів.
      У світлиці панувала надзвичайно позитивна і тепла аура, адже тут так гармонійно перепліталися художнє слово, образотворче мистецтво і музика.

Немає коментарів:

Дописати коментар